Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpEigen telescoop bij profielwerkstuk
NaamMike
Datum2009-11-10 21:11:58
VraagHallo,


Zelf begin ik pas net aan mijn profielwerkstuk. Al een geruime tijd is mij bekend dat het als onderwerp over sterrenkunde zal gaan. Graag zou ik mijn eigen telescoop hierbij gebruiken.

Dit is een 10 inch reflector (spiegeltelescoop). Hiermee kan ik dus redelijk wat zien op een donkere plaats. Nu vraag ik me eigenlijk alleen af wat ik nou goed zou kunnen linken, qua profielwerkstuk en mijn telescoop.

Wat zou een goed onderwerp kunnen zijn?


Groetjes,
Mike
AntwoordHallo Mike,

Wat een goed idee! Het is natuurlijk fantastisch om met behulp van een eigen telescoop onderzoek te kunnen doen.

Om je vraag goed te beantwoorden zou ik graag wat meer specificaties van je telescoop willen weten, bijvoorbeeld wat voor een design het is. Er bestaan namelijk verschillende designs van reflector telescopen, die ieder van andere technieken gebruik maken (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Reflecting_telescope#Reflecting_telescope_designs).

Ik raad je aan om voor jezelf na te gaan welke astronomische verschijnselen en de daarbij horende hemelobjecten je interessant vindt. Ga vervolgens analyseren of je dit met jouw telescoop zou kunnen meten. Denk hierbij aan het soort straling dat jouw object van interesse uitstraalt, hoe ver weg deze staat en of je het überhaupt zou kunnen zien met het onderscheidend vermogen van de telescoop, etc.

Als je mij een lijst opstuurt met de specificaties van je telescoop en met een aantal volgens jou mogelijk te observeren objecten (plus de reden waarom je denkt dat ze te observeren zijn), dan zal ik je proberen verder te helpen. Je kunt het sturen naar ambasster@science.leidenuniv.nl .

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]