Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerppraktische opdracht
NaamThom en Niels
Datum2009-10-16 10:10:05
Vraaggoedendag,

wij hebben veel moeite gehad met het bedenken van een onderwerp voor ons profielwerkstuk. uiteindelijk zijn we op sterrenkunde uitgekomen, omdat dit een onderwerp is wat met name mij altijd al heeft gefascineerd.

het probleem echter is, dat dit onderwerp zo uitgebreid is dat we nog steeds niet weten waar we moeten beginen. we hebben het al gehad over het meten van de baan van planeten in ons zonnestelsel door middel van een sterrenkijker. maar we zijn eigenlijk nog niet helemaal tevreden met dit idee, dus graag zou ik willen weten of er nog meer onderwerpen met daarbij behordende praktisch uitvoerbare opdrachten beschikbaar zijn in dit onderwerp.

mijn vraag aan u is dus of u ons hiermee zou kunnen helpen.

mvg

thom en niels
AntwoordHallo Thom en Niels,

Leuk om te horen dat jullie jullie profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp willen houden! De sterrenkunde is zo veelzijdig dat er inderdaad veel leuke onderwerpen bestaan.

Als je zoekt naar een interessant onderwerp voor je eigen onderzoek, dan is het handig om in de eerste plaats te kijken welke sterrenkundige verschijnselen je boeiend vindt.
Vervolgens is het handig om te kijken of de fysica (natuurkunde) van de onderwerp je aanspreekt: vind je het interessante natuurkunde hebben (met andere woorden: is het proces met interessante natuurkundige theorieŽn te beschrijven?).
Tot slot is het leuk om te kijken wat er nu aan onderzoek in dat gebied gedaan wordt. Wat zijn de huidige grote vragen over dat onderwerp? Neem eens een kijkje op de volgende websites:

http://www.strw.leidenuniv.nl/research/index.php?node=20
http://www.astronomie.nl/
http://www.astron.nl/

Daarnaast zijn zwarte gaten en exoplaneten ontzettend boeiende onderwerpen, waar de Sterrewacht Leiden ook leuke en veelzijdige praktische opdrachten van heeft.

Als jullie een keuze hebben gemaakt of nog vragen hebben, mail mij dan op het volgende e-mailadres: ambasster@science.leidenuniv.nl . Ik zal dan kijken hoe ik jullie verder kan helpen in het vinden van een uitdagend en leerzaam onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]