Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSterrenkunde
NaamHedwig
Datum2009-09-17 17:09:57
VraagBeste,

Ik lees hier dat jullie kunnen helpen bij het praktische gedeelte van het profielwerkstuk; zouden jullie een voorbeeld kunnen noemen van zo'n praktische gedeelte bij een willekeurig onderwerp?

Dank,

Groeten
AntwoordHallo Hedwig,

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in een sterrenkundig profielwerkstuk en hoe een praktische opdracht opgebouwd is. Ik zal je een voorbeeld geven van een van de meest gevraagde praktische opdrachten: de praktische opdracht over zwarte gaten.

Bij die opdracht, die overigens van universitair niveau is, bereken je de massa van het zwarte gat dat zich in ons eigen melkwegstelsel bevindt. Zoals je misschien wel weet, kun je een zwart gat niet zien. Dit is zo, omdat een zwart gat zo'n enorme gravitatiekracht heeft, dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen. We weten (sinds vrij kort) dat er een zwarte gat in het centrum van ons eigen melkwegstelsel zit (Sagittarius A* genoemd) en dat dit een niet-actief zwart gat is (d.w.z. hij heeft geen accretie schijf, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Accretieschijf). We kunnen dit zwart gat 'zien' door de bewegingen van sterren rondom dat zwart gat in kaart te brengen. Met die verkregen informatie kun je ook de massa van een zwart gat berekenen. In de praktische opdracht ga je zelf aan de slag met data van een van die sterren en bepaal je aan de hand van verschillende onderdelen zelf de massa van het zwarte gat Sagittarius A*.

In sterrenkundig onderzoek wordt er veelal met data van observaties gewerkt en gaan die astronomen met die data aan de slag om van verschillende (extreme) processen in het heelal te leren, of om te kijken of bepaalde voorspellingen die er op grond van een bepaalde theorie zijn gedaan ook echt uitkomen (dat bepaalde voorspelde verschijnselen waarneembaar zijn). Dit aspect komt ook bij veel van de praktische opdrachten naar voren en maakt de praktische opdrachten uitermate leerzaam en uitdagend!

Ik hoop dat je hiermee weer verder kunt. Als je een van de praktische opdrachten zou willen maken, bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk, of als je een andere vraag hebt, dan kun je een e-mail sturen naar: ambasster@science.leidenuniv.nl .

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]