Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpHelderheid van sterren
NaamS. Padmos & L. Storm
Datum2009-09-15 16:09:17
VraagGeachte meneer/mevrouw,

Ons profielwerkstuk gaat over de helderheid van sterren. Wij willen vanaf de planeten Mars, Aarde en Venus een paar sterren bekijken. Deze sterren moeten zichtbaar kunnen zijn van de drie planeten. Met deze gegevens willen wij kijken wat de schijnbare helderheid is vanaf elke planeet gezien. Als controle hadden we een deelvraag, waarin we de absolute helderheid willen controleren vanaf die drie planeten. Ook willen wij onderzoeken of er nog andere wiskundige verbanden of factoren meespelen met de helderheid. Graag willen wij alles zelfberekenen en daar ook de parallax bij betrekken.

Wij lopen alleen tegen een probleem aan. De planeten zijn voortdurend in beweging en zo vaak komt het niet voor dat de planeten op een lijn staan. Of dat ze alle drie in hetzelfde vlak liggen. Zeg maar dat je aan de hand van driehoeken deze bepalingen/berekeningen kan doen met sterren in dat midden.

De vraag is dan ook wat verstandiger is. Nemen wij de gemiddelde afstand, ervan uitgaand dat ze op een lijn staan? Of moeten we het actueel houden met de gegevens van de afstanden en de standen van de drie planeten ten opzichte van elkaar op dit moment? De gemiddelde gegevens hebben we al gevonden. Alleen weten we niet hoe de planeten staan ten opzichte van elkaar als we van de gemiddelde afstanden uitgaan. Gegevens over de actuele standen van de planeten hebben wij gevonden op deze link: http://www.planetarium-friesland.nl/planetarium.html. De standen zijn van vandaag (14/09). Hoe betrouwbaar zijn deze standen? En hoe bepaal je aan de hand van deze planetarium de afstanden ten opzichte van elkaar? Nu schiet ons nog een vraag te binnen. Hoe weet je welke sterren wel en welke sterren niet in dat vlak liggen?

Alvast bedankt voor de medewerking.

Met vriendelijke groet,
Sharon Padmos & Lisanne Storm
6VWO
Penta College C.S.G. Blaise Pascal te Spijkenisse
AntwoordBeste Sharon en Lisanne,

Leuk dat jullie je profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp maken. Het is ook erg leuk om te zien dat jullie er al zo goed over nadenken en al met veel verschillende dingen rekening houden!
Ik heb het een en ander nagevraagd bij een van de professoren van de Leidse Sterrewacht:

De schijnbare helderheden hangen voornamelijk af van de afstand tussen het object waar je het licht van binnenkrijgt en je detector. De afstand tot sterren heeft de grootte van parsecs (1 parsec = 3.08568025 10^13 km) en het verschil tussen de afstanden van de planeten in ons zonnestelsel (die een grootte hebben van AE, met 1 AE = 149.60 10^6 km) is verwaarloosbaar t.o.v. die objectafstand. Hierdoor is de schijnbare helderheid vrijwel vanaf alle planeten in ons zonnestelsel hetzelfde. Neem maar eens een kijkje op de volgende website:

http://www.ster.be/urania/magnitude.html

Laten we over de e-mail verder praten over de mogelijkheden.
Mijn e-mailadres is ambasster@science.leidenuniv.nl .

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]