Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerponderzoek
Naamsebas en olmo
Datum2009-09-04 17:09:19
Vraaghallo,

Wij hebben moeite met een onderzoek bedenken voor een sterrenkundig onderwerp. we weten wel een aantal onderwerpen die ons in het bijzonder interesseren (zonnewinden, zonnevlammen, of sterren in het algemeen) maar kunnen bij deze onderwerpen steeds geen onderzoek bedenken. Hebben jullie misschien suggesties?

bij voorbaat dank,
Sebas & Olmo
AntwoordHallo Sebas en Olmo,

Om te beginnen vind ik het erg leuk om te horen dat jullie een sterrenkundig onderzoek willen doen! De sterrenkunde is zo veelzijdig dat er inderdaad veel leuke onderwerpen bestaan.

Als je zoekt naar een interessant onderwerp voor je eigen onderzoek, dan is het handig om in de eerste plaats te kijken welke sterrenkundige verschijnselen je boeiend vindt. Vervolgens is het handig om te kijken of de fysica (natuurkunde) van de onderwerp je aanspreekt: vind je het interessante natuurkunde hebben (met andere woorden: is het proces met interessante natuurkundige theorieŽn te beschrijven?). Tot slot is het leuk om te kijken wat er nu aan onderzoek in dat gebied gedaan wordt. Wat zijn de huidige grote vragen over dat onderwerp?
Neem eens een kijkje op de volgende websites:

Zonnewinden:
http://solarscience.msfc.nasa.gov/SolarWind.shtml
http://www.swpc.noaa.gov/ace/MAG_SWEPAM_2h.html

Zonnevlammen:
http://hesperia.gsfc.nasa.gov/sftheory/
http://solarscience.msfc.nasa.gov/flares.shtml

Sterren:
http://www.nasa.gov/worldbook/star_worldbook.html
http://stars.astro.illinois.edu/sow/sowlist.html
http://www.mydob.co.uk/community_star.php

Daarnaast zijn zwarte gaten en exoplaneten ontzettend boeiende onderwerpen, waar de Sterrewacht Leiden ook leuke en veelzijdige praktische opdrachten van heeft.

Als jullie een keuze hebben gemaakt of nog vragen hebben, mail mij dan op het volgende e-mailadres: ambasster@science.leidenuniv.nl . Ik zal dan kijken hoe ik jullie verder kan helpen in het vinden van een uitdagend en leerzaam onderzoek.

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]