Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS Exoplaneten
NaamArjen Hoving
Datum2009-07-04 12:07:16
VraagBeste Hr. Pijloo,

De afgelopen maanden ben ik gaan brainstormen waar ik mijn profielwerkstuk over zou moeten gaan doen. Ik wist al dat ik het over Sterrenkunde wou doen, maar omdat dit zo breed was kon ik maar geen keuze maken.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het onderwerp Exoplaneten. Aangezien ik volgend jaar een goede snelle start wil maken, heb ik hier en daar gezocht naar informatie en dit moet wel goed komen.

Waar mijn probleem echter zit is het opstellen van een praktisch deel. Ik zat te denken aan een publieke sterrenwacht te bezoeken en zelf op zoek te gaan naar exoplaneten. Maar dit idee lijkt me lastig uit te werken, of is dit redelijk uitvoerbaar?

Mijn vraag is dus of u mij een beetje op weg kunt helpen om een goed praktisch deel op te stellen?

Groeten,

Arjen Hoving
AntwoordHallo Arjen,

Wat goed dat je er al zo vroeg bij bent! Ik vind het erg leuk om te horen dat je zo enthousiast bent en zelf een initiatief wilt nemen in de zoektocht naar exoplaneten. Het zal in de praktijk alleen wel een lastige klus zijn om zelf exoplaneten te zoeken: exoplaneten zijn namelijk niet zomaar met een telescoop te bewonderen, omdat het licht van de sterren waar ze omheen bewegen vele malen helderder is dan het sterlicht dat de planeet terugkaatst.* Er wordt, zoals je waarschijnlijk al weet, gebruik gemaakt van slimme technieken om exoplaneten toch te kunnen ‘zien’. De Leidse Sterrewacht heeft een leuke en inzichtelijke opdracht over exoplaneten dat zich goed leent voor het praktische gedeelte van een profielwerkstuk.
Bij deze opdracht moet je gebruik maken van een van de detectietechnieken. Als het je interessant lijkt om die opdracht te maken, laat het mij dan weten.

Daarnaast is het altijd interessant en leerzaam is om contact op te nemen met een instelling dat onderzoek doet in jouw onderwerp van interesse, hetzij een sterrenwacht, hetzij een onderzoeksinstelling of universiteit, en je te verdiepen in hoe zij onderzoek doen naar – in dit geval – exoplaneten.

De Leidse Sterrewacht doet ook onderzoek naar exoplaneten.
Neem maar eens een kijkje op de volgende websites:

http://www.strw.leidenuniv.nl/research/starsandplanets.php?node=204
http://www.astronomie.nl/nieuws/1156/ontdekking_studenten_blijkt_unieke_planeet.html
http://www.astronomie.nl/nieuws/1349/astronomen_ontwaren_schijngestalten_van_een_exoplaneet.html

Als het je interessant lijkt om die opdracht te maken, dan kun je mij dat laten weten via de email en dan kunnen we tevens een eventueel bezoek aan een onderzoeksinstelling m.b.t. jouw profielwerkstuk bespreken. Mijn emailadres is ambasster@science.leidenuniv.nl .
Ook als je andere vragen hebt kun je me een email sturen.

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

* Echter, soms kan het wel: http://www.planetweb.nl/nieuws/astronomen-zien-exoplaneet

[Terug]