Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpuitdijing
Naamruh
Datum2009-06-27 13:06:04
VraagHallo,ik heb een vraag over het uitdijing van het heelal.Gebeurd dat gelijktijdig(even snel) of heeft de afstand van de clusters invloed bij het uitdijen,namelijk dat de clusters in het die dicht bijelkaar zijn mindersnel plaatselijk uitdijen(in dat geval heeft de aantrekkinfskracht een invloed?) en dat de clusters die verder van elkaar zijn sneller uitdijen.(in dat geval heeft de aantrekkingskracht geen invloed meer?)
MVG
AntwoordHallo Ruh!

Interessante vraag en leuk dat je je daar mee bezig houdt: het is namelijk een belangrijk onderwerp in de sterrenkunde!

Inderdaad is de meest gangbare theorie over het heelal dat het heelal versneld uitdijt. Je kunt als volgt zien: alles beweegt van elkaar af in het heelal en wel zo dat alle afstanden (tussen bijv. clusters) met dezelfde factor groeien. Vergelijk het bijvoorbeeld met een ballon waarop je met een viltstift stippen op hebt getekend. Als je de ballon opblaast, zie je dat als de afstand tussen twee stippen A en B twee keer zo groot wordt, dat de afstand tussen twee stippen C en D (of A en D etc.) ook twee keer zo groot wordt. Kijk maar eens op deze website: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Raisinbread.gif .
Hierdoor kan het lijken alsof verder gelegen objecten “meer” van je af bewegen (alles beweegt namelijk van elkaar af*), en dat is in zekere zin ook waar, maar het is wel met dezelfde factor als dichterbij gelegen objecten.

Voorbeeld: stel je eens voor dat het Nederlandse oppervlak aan het uitdijen was en we nemen de afstand tussen Amsterdam en Leiden voor het gemak op 50 km en de afstand tussen Amsterdam en Den Haag op 65 km. Als Nederland dan uitdijt met een factor 3 per jaar, dan is de nieuwe afstand tussen Amsterdam en Leiden 150 km en tussen Amsterdam en Den Haag 195 km.
Het is dus wel waar dat de afstand tussen Amsterdam en Den Haag qua optelling meer is gegroeid, maar qua vermenigvuldiging niet.

In de studie sterrenkunde in Leiden komt dit onderwerp ook mooi aan bod. Als je het leuk vindt om wat collegemateriaal te bekijken, neem dan een kijkje op deze website: http://www.strw.leidenuniv.nl/~israel/Kosmos_AF.pdf .

Tot slot zie je dat als de objecten van elkaar afbewegen, bijv. clusters, dat hun aantrekkingskracht op elkaar afneemt, wat natuurlijk ook te verwachten is.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Heb je meer vragen, stel ze dan gerust op het forum of stuur een email naar ambasster@science.leidenuniv.nl Veel succes met jouw astronomisch onderzoek!

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

*Behalve objecten die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden ('gravitationally bound objects'). Daarom verandert de afstand tussen de aarde en de zon ook niet.

[Terug]