Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS
NaamWillem van Vendeloo
Datum2009-06-22 16:06:04
VraagHallo,

Ik wil heel graag een profielwerkstuk doen over iets wat met sterrenkunde te maken heeft. Nu heb ik al het een en ander overleg gehad met mijn docent/begeleider en die had mijn eerste idee, zwarte gaten, afgewezen, omdat dit onderwerp zeer lastig uit te leggen is, en ik waarschijnlijk de gehele relativiteitstheorie moest uitwerken en uitleggen. Nu heb ik met hem gefilosofeerd over andere mogelijke onderwerpen, onder andere exoplaneten, maar we kwamen tot de conclusie dat al onze ideeŽn of niet realiseerbaar waren, of het alleen maar aankwam op theoretisch werk.

Graag zou ik nou van u willen weten of er een onderwerp is (waar ik van overtuigd ben) dat realiseerbaar is ťn niet alleen theoretisch, maar ook praktisch.

Bij voorbaat dank voor de tijd en de moeite.
AntwoordHallo Willem,

Super dat je een sterrenkundig profielwerkstuk wilt maken!
De sterrenkunde biedt namelijk veel uitdaging en is daarnaast ook bijzonder mooi!

Natuurlijk is het waar dat als je de gehele theorie achter een zwart gat wilt uitleggen, dat dit veel kennis uit de natuurkunde vergt, onder andere de Algemene Relativiteitstheorie.
Maar dat neemt niet weg dat er heel veel over zwarte gaten te leren valt zonder die gehele theorie te hoeven doorspitten; er zijn namelijk verschillende versimpelde modellen om zwarte gaten te beschrijven die leiden tot vrij goede resultaten, maar ook zeer toerijkend zijn! Zo is er in Leiden bijvoorbeeld een praktische opdracht waarbij je de massa van een zwart gat kunt bepalen en gaandeweg de opdracht leer je ook veel over het doen van sterrenkundig onderzoek.

Maar de sterrenkunde heeft vele andere mooie onderwerpen die zich ook goed lenen voor een profielwerkstuk.
Een aantal mooie onderwerpen zijn bijvoorbeeld inderdaad exoplaneten (met verschillende detectiemethoden), afstanden tussen sterren of sterrenstelsels bepalen, planetaire nevels, etc. De Leidse sterrenwacht heeft op deze en andere gebieden ook mooie en leerzame praktische opdrachten. Het belangrijkste is in ieder geval dat je zelf kijkt welk onderwerp van de sterrenkunde jou het meest boeit, want daar waar je passie ligt, kun je het best onderzoek in doen!

Ik wens je veel succes met de keuze van je onderwerp!
Mocht je een van de praktische opdrachten van de Leidse Sterrenwacht willen doen, dan hoor ik dat graag.
Heb je meer vragen, stel ze dan gerust op het forum of stuur een email naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]