Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpBanen van dwergplaneten simuleren
NaamMatthijs van de Wiel
Datum2017-01-20 11:01:09
VraagBeste Meneer/Mevrouw,


Ik doe mijn profielwerkstuk over de beweging van dwergplaneten(en andere ruimterotsen).

Mijn profielwerkstuk gaat over de vraag wat de oorzaak is van de zeer excentrische baan van de dwergplaneet Sedna. (perihelium: 76 AE en aphelium: 936 AE)Mijn hypothese is dat deze baan wordt veroorzaakt door een 9de planeet. Om dit te bewijzen wil ik met behulp van een model te laten zien wat de gevolgen zijn voor de een normaal (sterk vereenvoudigd) zonnestelsel. Het idee was om het model te beperken tot een ster en een enkel object zoals die in de kuipergordel. Daarbij wou ik een extra planeet toevoegen totdat het eerste object van baan veranderd, in de hoop dat dit een vergelijkbare baan wordt als die van Sedna.

Om dit plan uit te voeren heb ik dus een goed (en het liefst makkelijk te gebruiken) modeleerprogramma nodig. Dus is mijn vraag:
Welk modeleerprogramma zou u aanraden om te gebruiken?

Met vriendelijke groet,
Matthijs van de Wiel
AntwoordBeste Matthijs,

Leuk en interessant onderwerp. Zelf gebruik ik altijd de programmeer taal python. Hier in kun je alle vergelijkingen die nodig zijn zetten en hoe alles beweegt. Dit kan wel erg lastig zijn als je geen ervaring hebt met programmeren. Gelukkig staat er heel veel uitleg op internet waar je info kunt vinden en voorbeeld programma's. Op www.python.org kun je het downloaden. Mocht je vragen of problemen hebben met dit programmeren, dan kun je mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl Dan kan ik je verder helpen ;)

Groetjes,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]