Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpdonkere materie
NaamTom Reintjes
Datum2016-11-26 14:11:25
VraagHoi,
Erik Verlinde heeft een nieuwe theorie uitgebracht, dat er geen donkere materie is. Maar hoe kan het universum dan nog steeds uitbreiden als er geen donkere materie is. De galaxy's staan namelijk stil.

Groetjes Tom Reintjes
AntwoordBeste Tom,

In principe staan sterrenstelsels niet stil. Ze bewegen nog steeds door de ruimte heen met gigantische snelheden. En daarnaast bewegen de sterren nog steeds om een groot zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel.

Verlinde ziet zwaartekracht als een vorm van informatie. De manier waarop hij zwaartekracht beschrijft is niet goed te beschrijven met de theorieŽn van Einstein. Einsteins vergelijkingen vertellen niet goed genoeg hoeveel informatie zich waar bevindt.
In feite is er in Verlindes theorie geen zwaartekracht meer nodig om de versnelling te verklaren. Hoe dit precies zit gaat ook mijn kennis te boven. Mocht je hier meer over willen weten dan kan ik je wel in contact brengen met een PhD student die Verlindes theorie getest heeft. Je kunt me dan een mail sturen naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]