Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpNut van zwarte gaten
NaamLuc
Datum2016-05-12 15:05:20
VraagHallo, ik moet voor school een wetenschappelijke presentatie houden en hierbij moeten we de vraag beantwoorden; Hoe zijn zwarte gaten nuttig bij het verder onderzoeken van het universum? Kunnen jullie het nut van het zwarte gat uitleggen? Mvg Luc
AntwoordBeste Luc,

Zwarte gaten zijn op meerder dingen heel interessant en nuttig.
Ze zijn heel massief wat er voor zorgt dat de ruimte tijd rondom een zwart gat verandert en licht wat van achter het zwarte gat vandaan komt wordt afgebogen. Op deze manier kunnen we zien wat er achter het zwarte gat staat. Dit fenomeen heet een zwaartekracht lens.

Verder leren de zwarte gaten ons meer over zwaartekracht. Kijk maar naar de zwaartekracht golven. Deze hebben we gevonden door dat twee zwarte gaten zijn samen gevoegd. We hebben hele massieve objecten nodig om hier onderzoek naar te doen.

Daarnaast versnellen deeltje in de buurt van een zwart gat met zo'n grote snelheid dat ze fotonen uit beginnen te zenden die een hele hoge energie hebben, X-ray straling. Deze vertellen ons wat meer over bepaalde stralingen die we tegen komen in het heelal.

Ook bestaat er een theorie dat we uit de straling of het oppervlak van een zwart gat moeten kunnen zien wat deze heeft 'opgeslokt' dit kan ons ook veel meer vertellen over het heelal.

Ik hoop dat je hier wat aan zult hebben en verder voor uit kan met je presentatie. Heel veel succes alvast en mocht je nog meer vragen hebben dan kun je altijd mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]