Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpZwarte gaten / exoplaneten / astrobiologie
NaamDenise
Datum2016-02-16 22:02:16
VraagBeste Meneer/Mevrouw,

Ik ben van plan mijn PWS over sterrenkunde te doen. Ik zit nu in 5 vwo, dus ik ben eigenlijk nog een beetje op zoek naar een interessant onderwerp. Ik ben vind zwarte gaten, exoplaneten en astrobiologie allemaal heel erg interessant. Ik las dat jullie een practicum hebben over exoplaneten en zwarte gaten. Zou ik die practica misschien toegestuurd kunnen krijgen? Hebben jullie misschien ook practica over astrobiologie?
Alvast heel erg bedankt!

Groetjes,
Denise Ruijsch
AntwoordBeste Denise,

Leuk dat je deze onderwerpen zo interessant vindt! Ik zal de practica zeker naar je toesturen.

Over astrobiologie hebben we helaas geen practica. Wat je eventueel zou kunnen doen is nabootsen hoe sterrenkundigen kijken naar de atmosfeer van een exoplaneet. In het echt wordt dit gedaan door te kijken naar de planeet wanneer deze voor de ster langs beweegt. Het licht van de ster gaat dan ook door de atmosfeer en dit ligt wordt op Aarde opgevangen en er kan dan gekeken worden hoeveel en in bij welke golflengtes dit licht wordt geabsorbeerd door de atmosfeer van de planeet. Aan de hand hiervan kan worden gekeken welke moleculen en atomen in de atmosfeer voorkomen.
Dit kun je zelf ook na doen door een balletje te pakken en hier vloeistof of gel op te doen. Vervolgens kun je deze voor een lamp houden en kun je het licht opvangen met een spectroscoop (dit zul je op school moeten vragen of je dit hebt, anders kunnen we kijken of je dit bij ons op de universiteit kunt doen).
Dit is even kort weg gezegd hoe dit moet. Mocht jullie dit interessant lijken, stuur dan een mailtje naar ambasster@science.leidenuniv.nl voor meer details of vragen.

Ik hoop dat je hier wat aan zult hebben. Heel veel succes met je profielwerkstuk!

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]