Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpbewoonbare exoplaneten / Astrobiologie
NaamRoos Frijling
Datum2016-02-12 13:02:32
VraagBeste meneer / mevrouw,
Wij zitten in 5 VWO en willen graag beginnen aan ons profiel werkstuk. Als onderwerp hebben we astrobiologie gekozen, maar we missen nog een praktische opdracht.
Hebben jullie misschien een idee?
Mvg,
Roos & Merel
AntwoordBeste Roos en Merel,

Leuk dat jullie dit onderwerp hebben gekozen. Ik heb hier een practicum liggen over exoplaneten. Dit gaat echter alleen over de ontdekking hiervan.
Wat misschien leuk is voor jullie om te doen is kijken hoe de atmosfeer van een planeet bekeken kan worden. In het echt wordt dit gedaan door te kijken naar de planeet wanneer deze voor de ster langs beweegt. Het licht van de ster gaat dan ook door de atmosfeer en dit ligt wordt op Aarde opgevangen en er kan dan gekeken worden hoeveel en in bij welke golflengtes dit licht wordt geabsorbeerd door de atmosfeer van de planeet. Aan de hand hiervan kan worden gekeken welke moleculen en atomen in de atmosfeer voorkomen.
Dit kun je zelf ook na doen door een balletje te pakken en hier vloeistof of gel op te doen. Vervolgens kun je deze voor een lamp houden en kun je het licht opvangen met een spectroscoop (dit zul je op school moeten vragen of je dit hebt, anders kunnen we kijken of je dit bij ons op de universiteit kunt doen).
Dit is even kort weg gezegd hoe dit moet. Mocht jullie dit interessant lijken, stuur dan een mailtje naar ambasster@science.leidenuniv.nl voor meer details of vragen.

Verder kunnen jullie kijken naar welke dingen er nodig zijn om leven mogelijk te maken op een planeet. Dus je kunt dan dingen noemen als water, zuurstof en een goede temperatuur.

Ik zal in ieder geval het practicum naar jullie doorsturen zodat jullie dat kunnen bekijken.

Heel veel succes met jullie profielwerkstuk.

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]