Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpBewoonbare exoplaneten
NaamMilan Pit
Datum2016-01-02 21:01:29
VraagBeste meneer/mevrouw,
Dit jaar zit ik in 6 vwo en dat betekent dat ik samen met een partner aan het profielwerkstuk heb mogen beginnen. Wij hebben ervoor gekozen om ons PWS over exoplaneten te doen, meer specifiek bewoonbare exoplaneten. Zodoende kwamen wij uit bij een lezing bij uw sterrewacht over exoplaneten, deze konden wij helaas niet bijwonen maar toch vroegen wij ons af of u misschien informatie voor ons heeft die ons zou kunnen helpen bij ons PWS. Vooral in de planeet Wolf1061C zijn we ge´nteresseerd, wellicht heeft u meer specifieke informatie over deze planeet dan wij kunnen vinden.

Alvast bedankt,
Freek Blanke en Milan Pit, 6VWO, Thomas a Kempis college Arnhem
AntwoordBeste Freen en Milan,

Leuk dat jullie je profielwerkstuk over sterrenkunde willen doen!
We hebben hier een kant en klaar opdrachten set liggen die jullie kunnen gebruiken om een profielwerkstuk over exoplaneten te doen. Deze zal ik naar jullie opsturen zodat jullie kunnen kijken wat je er mee kunt doen.

Wil een planeet bewoonbaar zijn dan moeten daar bepaalde factoren aanwezig zijn. Zo moet de temperatuur voldoende hoog zijn, de planeet moet dus in de habital zone zitten. Daarnaast moet er water aanwezig zijn (voor levensvormen die lijken op de onze). Daarnaast moet er ook voldoende zuurstof in de lucht zitten.
Verschillende wetenschappers in Leiden zijn momenteel bezig met hou je vanaf de Aarde kunt bepalen of een planeet aan onder andere deze voorwaarden voldoet. Zo wordt gekeken naar de kleuren licht die een planeet uitstraalt en deze te vergelijken met die van de Aarde. De Aarde straalt de kleuren blauw, groen, bruin/geel en grijs bijvoorbeeld uit. Blauw van de zee, groen van de planten, bruin/geel van de woestijnen en grijs van de steden.
Een andere methode die wordt gebruikt is het kijken naar de atmosfeer. Dit kan gedaan worden door middel van de transit methode. Hierbij beweegt de planeet voor zijn 'Zon' langs en hierdoor zien we een dip in de helderheid van die ster. Hierdoor wordt ook een deel van de atmosfeer belicht. De moleculen die in die atmosfeer zitten absorberen dan een deel van het licht wat specifiek voor dat molecuul is. Hierdoor kan gekeken worden wat voor stoffen er in de atmosfeer zitten. Het nadeel is dat een exoplaneet en zijn ster die altijd precies zo in de ruimte staan dat wij ze als transit kunnen zien.

Over de planeet Wolf1061C heb ik verder geen informatie kunnen vinden. Jullie kunnen eventueel op scholar.google.com kijken. Hier kunnen jullie papers vinden die wetenschappers hebben geschreven en vinden jullie misschien onderzoeken naar deze planeet.

Ik hoop hier jullie een beetje mee geholpen te helpen. Heel veel succes met jullie profielwerkstuk! Wanneer jullie nog vragen hebben kunnen jullie me altijd bereiken op ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,

Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]