Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPO uitdijing van het heelal
NaamLarissa
Datum2015-12-30 11:12:05
VraagIk zit in VWO 6 en voor natuurkunde doe ik een PO over de uitdijing van het heelal en de Hubble constante. Ik heb dit practicum online gevonden: http://home.strw.leidenuniv.nl/~pvdwerf/teaching/SP1/proef2.html en het lijkt me leuk om te proberen hier (in ieder geval een deel van) te doen, en een wetenschappelijk verslag te schrijven over de Hubble constante en uitdijing van het heelal.
Ik heb echter wat problemen met het schrijven van de methode, omdat ik helemaal niet weet hoe de metingen zijn verricht. Is het een goed idee om informatie te zoeken over the Hubble Space Telescope en in de methode te omschrijven met welke techniek deze metingen verricht? Hebben jullie wat tips over hoe ik de foutenanalyse het beste aan kan pakken, want ik neem aan dat ik daarvoor ook iets moet weten over hoe de metingen zijn verricht?

Alvast bedankt
AntwoordBeste Larissa,

Wat goed dat je dit allemaal al hebt uitgezocht. Ik wil je wel waarschuwen, het kan een beetje pittig zijn aangezien dit practicum in het eerste jaar van sterrenkunde wordt gegeven.

In principe hoef je niet zoveel over de manier van meten te weten. Heel makkelijk gezegd wordt er een foto gemaakt van sterren en hier worden foute van de camera of telescoop weggehaald zodat er een mooi plaatje ontstaat. Vervolgens kunnen we met deze plaatjes gaan rekenen door te kijken naar de helderheid van de ster en de soort kleuren die worden waargenomen. Met een paar berekeningen kan vervolgens de roodverschuiving en de magnitude van de sterren worden berekend.

Op de site staat ook hoe je fout analyse kunt gebruiken en in de documenten staan als het goed is steeds de error op de metingen. Deze moet je verder verrekenen en dan kom je op de uiteindelijke fout.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker voor je is. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd bereiken op ambasster@science.leidenuniv.nl
Heel veel succes!

Met vriendelijke groet,

Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]