Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpZonnevlekken
NaamSimon de Fouw
Datum2015-12-05 14:12:26
VraagIk wil een profielwerkstuk schrijven over sterrenkunde, hierbij wil ik mij voornamelijk richten op de zon. Ik zou graag willen kijken naar een correlatie tussen de afstand tussen zonnevlekken, en de hoogte (ten opzichte van het oppervlak van de zon) waarop een aanzienlijke hoeveelheid plasma losraakt van de zon. Waar zou ik gegevens kunnen vinden over zonnevlekken en de coŲrdinaten van deze op de zon? Ik heb al gekeken naar de sites van SOHO en de SWEPAM, ik kan daar echter geen duidelijke data over zonnevlekken vinden.
AntwoordBeste Simon,

Interessant onderwerp. De afstand tussen twee zonnevlekken en de hoogte waarop zonnevlammen los raken van de Zon, zijn niet direct met elkaar in correlatie. Maar de hoeveelheid zonnevlekken en de activiteit van de zonnevlammen worden wel veroorzaakt door het zelfde fenomeen. Dit fenomeen komt elke 11 jaar voor en wordt veroorzaakt door de hoeveelheid magnetische flux.

Je kunt het een beetje zien alsof er allemaal lijnen tussen de twee polen van de Zon lopen. Naarmate de tijd verstrijkt, winden deze lijnen zich steeds meer om de Zon (zie voor een plaatje: http://thesuntoday.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/01/solarcycle_B-660x414.jpg). Na 11 jaar zijn die lijnen zo strak aangespannen dat ze weer terug veren naar hun begin positie. Net voor het terug springen van de lijnen is de Zon het meest actief en zul je veel zonnevlekken en zonnevlammen kunnen zien.

Dus wat misschien een idee is voor je profielwerkstuk is om te kijken hoe die cyclus loopt. Je kunt dus gaan kijken naar:
Wanneer is voor het laatst deze cyclus geŽindigd of begonnen. In welke periode van die cyclus beginnen de activiteiten, hoeveel zonnevlekken zijn er gemiddeld in welke periode, hoever is de Zon nu in deze cyclus.

Ik hoop dat dit je een stuk verder zal brengen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl
Heel veel succes met je profielwerkstuk!

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]